De vill ge familjen en så bra start som möjligt

De vill ge familjen en så bra start som möjligt

Att mitt nyfödda barn bär på en funktionsnedsättning är ofta förknippat med en omvälvande livskris, och många familjer som vistats på neonatalavdelning minns det som den värsta perioden i sitt liv. Föräldrakraft har besökt den nya neonatalen på BB Sophia i Stockholm, där målet är att alla familjer ska få en så bra start som möjligt.

Anknytning och tidigt samspel: När naturen sätts ur spel

Anknytning och tidigt samspel: När naturen sätts ur spel

Det intuitiva samspelet mellan ett nyfött barn och dess föräldrar kan sättas ur spel om barnet föds med en funktionsnedsättning. Föräldrakraft har tillsammans med psykoterapeuten Monica Hedenbro sammanställt 12 frågor och svar om vad som är viktigt att tänka på för att öka förutsättningarna för föräldrar och barn att mötas.

Beslut om liv och död på Stadsteatern

Beslut om liv och död på Stadsteatern

RECENSION. I Intensiven på Stadsteatern i Stockholm får vi följa två mammor med olika ståndpunkter kring sina barns liv. Lauras mamma, som vill avbryta vården av sin dotter som har missbildningar på inre organ. Viktorias mamma, som vill göra allt för att hennes dotter, med grav hjärnskada, ska överleva, oavsett vilka funktionsnedsättningar hon kommer att få.

Ovanliga spädbarnsproblem

Ovanliga spädbarnsproblem

Att få besked om att ens nyfödda barn har en hjärnskada leder ofta till att man som förälder hamnar i chock och kan ha svårt att se hur saker hänger ihop. Här svarar barnläkaren Katarina Lindström på Astrid Lindgrens barnsjukhus på frågor om ovanliga spädbarnsproblem.

”Vi är stolta över Vincent precis som han är”

”Vi är stolta över Vincent precis som han är”

”Ingen kan säga vad som händer. Aldrig vet vi vad som kommer ske.” Så sjunger Viktor Johansson om sin son Vincent, 2, som har en cp-skada. Att öppet berätta om sin situation har varit ett sätt att bearbeta det som hänt, och med låten ”Ända sen den dagen” hoppas han och hans fru Linda att andra ska få mod att göra detsamma.

Föräldraguide: Första året med ditt barn

Föräldraguide: Första året med ditt barn

Vi på Föräldrakraft har skapat en guide för dig som är nybliven förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Vad är viktigast att tänka på under det första året och vilken hjälp och stöd kan du få?

Så hanterar du beskedet om ditt barn

Så hanterar du beskedet om ditt barn

Psykoterapeuten Jakob Carlander har mött många människor som tvingats ta emot svåra besked i livet, bland annat föräldrar till barn med funktionsnedsättningar. Här förklarar han varför det är så smärtsamt samt ger några goda råd på vägen.

Tid för Lisa

Tid för Lisa

Syskon till barn med funktionsnedsättning löper större risk att drabbas av psykisk ohälsa än andra. Att få egen tid med sina föräldrar när man är liten är ett viktigt råd från tonåringar som växt upp med en syster eller bror med funktionsnedsättning.

”Vi finns där  – men vi lägger oss inte i”

”Vi finns där – men vi lägger oss inte i”

Skratt blandas med en och annan tår den här sista kvällen i september när nio mor- och farföräldrar samlats runt ett fikabord för att prata om hur det är att få ett annorlunda barnbarn.

Så blev vår familj

Så blev vår familj

Att få ett annorlunda barn är för många en livskris. Livet stannar av och ingenting blir mer som förut. Men hur ser det ut efter några år, när man fått perspektiv på saker och ting? Vad har varit till störst hjälp på vägen?