Home / Bästa LSS-kommun

Bästa LSS-kommun

Logotyp för Bästa LSS-kommun 2020

Tävlingen ”Bästa LSS-kommun” utlystes sommaren 2015 av HejaOlika/Föräldrakraft och ABH Utbildning. Självbestämmande, inflytande, personlig integritet och delaktighet har varit ledorden för juryns bedömningar. Syftet har varit att lyfta fram goda exempel och stimulera till bra insatser enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Vi hoppas helt enkelt att priset kan skapa goda spiraler som hjälper utvecklingen framåt. Vilken kommun kammar hem segern nu – efter Lerum 2019, Jönköping 2018, Hudiksvall 2017 och Botkyrka 2016?

Nyheter

Hög tid nominera till 2020 års ”Bästa LSS-kommun”

För femte året i rad ska ”Bästa LSS-kommun” utses, samtidigt som pandemin utsätter landets LSS-verksamheter för extra stora påfrestningar. – Coronakrisen har dock haft så stor betydelse för personer i behov av LSS-stöd att vi tror att kommunernas arbeta med…

Nyheter

”Lerum inspirerar som bästa LSS-kommun”

NU UPPDATERAD MED VIDEO. För fjärde året i rad (och 25 år efter införandet av LSS) korades vinnarna i tävlingen Bästa LSS-kommun. Det blev Lerums kommun som tog hem förstavinsten, med Malmö stad och Kristianstads kommun på delad andraplats. I slutspurten fanns även Uppsala och Härnösand, som också hyllades av Bengt Westerberg, tidigare socialminister, när han avslöjade resultatet.

Nyheter

Nu avgörs vem som tar över titeln Bästa LSS-kommun

Vem tar hem det prestigefyllda priset ”Bästa LSS-kommun 2019”? Nu på torsdag, den 28 november 2019, avgörs om det blir Härnösand, Malmö, Kristianstad, Lerum eller Uppsala. Prisutdelare är Bengt Westerberg som utser vinnaren kl 14.40–15.15 vid en ceremoni på Bolinders Konferens, Stockholm.

Nyheter

Många familjer har knappt näsan över vatten­ytan, så vi som orkar måste ta strid

När dottern Linnea föddes med en hjärnskada för elva år sedan klev familjen in i en helt ny värld.
Idag är Giesela Anderholm Hansson en förgrundsfigur i Malmös funktionsrättsvärld.
Nyligen ledde hon ännu en stor manifestation.
– Ibland tänker jag: aldrig mer en manifestation! Men vem ska då göra det? Vi som kan och orkar måste göra det. Vi har många medlemmar som knappt har näsan ovanför vattenytan.

Nyheter

”Våra budgetramar är tuffa, men det triggar vår kreativitet”

De beskriver det själva som att de har lärt sig att ta till vara på alla möjligheter och vara kreativa, trots knappa resurser.
Och visst har Härnösand lyckats förverkliga målsättningen att öka brukarnas möjligheter att kommunicera och förstå sin omvärld – utan att tynga kommunens ekonomi.

Nyheter

Projekt som ger makt till brukarna kan bli permanent i Uppsala

”Ge makten vidare” är ett projekt som drivits av FUB i Uppsala sedan 2017. Nu är målet att det ska bli en permanent del av kommunens funktionshinderverksamhet, i form en av sambandscentral för alla frågor som är viktiga för personer med LSS-insatser.
– Vi har mött en positiv inställning från Uppsala kommun, både från tjänstemän och politi-ker, säger Pia Ek, ordförande för FUB i Uppsala.

Nyheter

Vi tryggar våra barns framtid genom att se till att alla får det bra i Lerum

Allt måste utgå från högsta ledningen i kommunen, om det ska bli resultat. Så brukar det heta.
Men lite draghjälp från den lokala FUB-föreningen skadar inte.
Nu har Lerums nya politiska ledning nappat på Lerum FUB:s idéer om kvalitetskontroller inom gruppbostäder och andra LSS-verksamheter.