En pappas berättelse i Go’kväll

En pappas berättelse i Go’kväll

I kväll gästas SVT:s Go’kväll av Mikael Nordmark, pappa till Hugo som föddes med lissencefali, slät hjärna.
– Jag är med som gäst och ska berätta hur det är att vara pappa till ett barn med flerfunktionshinder, hur livet förändras och hur det har påverkat mig och min fru, men också hur jag bytt bana i livet.

”De dejtbara” väcker heta känslor

”De dejtbara” väcker heta känslor

Debatten om Kanal 5:s tv-serie ”De dejtbara” har tagit ny fart sedan tv-serien började visas nyligen. Tobias Holmberg, Unga rörelsehindrade, vill lägga ned programmet, men Emelie Felderman anser att serien kan skapa förståelse.

”Det värsta är om ingen reagerar på nya tv-såpan”

Just nu pågår en het debatt på nätet om Kanal 5:s planer på att i höst sända en ny tv-såpa om singlar med funktionsnedsättningar.
– Jag vill normalisera mitt funktionshinder och bli en del av det övriga samhället, även vad gäller relationer och kärlek, säger Emelie Felderman.

” Lägg tid på relationen”

” Lägg tid på relationen”

Det är lätt att man glömmer bort varandra när man har ett barn med särskilda behov.
– För att ha en relation måste man lägga tid på den. Det man inte lägger tid på försvinner, säger Britta Lundkvist, beteendevetaren som startade parkurser när hennes egen relation gick i kras.

Bemötande: Brevet från Saga hjälpte omgivningen

Bemötande: Brevet från Saga hjälpte omgivningen

Varför är bemötandet från den närmaste omgivningen så känsloladdat när man blir förälder till ett barn med funktionsnedsättning? Vad handlar bemötande om egentligen? När Saga Becker var fem dagar gammal skrev hennes mamma och pappa ett brev till familj och vänner om hur de ville bli bemötta. Här är deras berättelse.

Ensam förälder: ”Om man är två  bär man hälften var”

Ensam förälder: ”Om man är två bär man hälften var”

Vem växeldrar man med när man inte har en partner att dela med? Gabriels mamma har hittat många kreativa lösningar, men hon känner en stark längtan efter kärlek. Att träffa en ny partner när man har ett barn som kräver omvårdnad dygnet runt kan vara svårt, men det är långt ifrån omöjligt.

”I kärlek kan man inte göra bort sig”

”I kärlek kan man inte göra bort sig”

– Något jag har lärt mig, det är att i kärlek kan man inte göra bort sig! Det säger Hugo Kasimir från Kävlinge som den 5–6 april deltog i konferensen Fördom och stolthet i Göteborg.

Mer sexualkunskap i särskolan

Mer sexualkunskap i särskolan

Ungdomar med intellektuella funktionsnedsättningar behöver få mer men också bättre sexualkunskap i skolan. Det menar Lotta Löfgren-Mårten­son, docent i hälsa och samhälle.