Tar det aldrig slut?

Tar det aldrig slut?

Är personer med autism och intellektuell funktionsnedsättning trots bra lagar ändå rättslösa? Tycker ansvariga i regering och i kommunerna att det är ok att strunta i lagen? Onsdagens Uppdrag Granskning om Robin är bland det värsta jag sett sedan programmet om Elisabeth, ”Sveriges farligaste kvinna”, på 1990-talet.

Alla skyller på alla!

Alla skyller på alla!

Riksförbundet FUB och jag har sedan 2014 regelbundet, i den återkommande rapporten ”Fångad i fattigdom”, redogjort för hur den ekonomiska situationen ser ut för våra medlemmar och andra med så omfattande funktionsnedsättningar att de tillhör LSS-gruppen. Nu lanserar vi version 2020 av Fångad i fattigdom. De är naturligtvis ett rop på åtgärder, om någon inte har förstått det.

Speglar de ord vi använder vår människosyn?

Speglar de ord vi använder vår människosyn?

Språkforskaren Lars Melin har startat en debatt på DN, om att förbud mot vissa ord för att de är negativt laddade inte löser några problem. Även de nya orden blir på sikt negativt laddade. Som exempel väljer han bland andra handikapp vs. funktionsvariation.

Trött och arg

Trött och arg

Jag blir trött och arg på alla de tjänstemän och politiker som jag träffar ute i kommunerna som pratar om ”nya LSS”. Nu senast såg jag det även i inbjudan till LSS-kurs från ett stort utbildningsföretag. Det finns ju ingen ”nya LSS” då alla vi i funktionsrättsrörelsen tydligt sagt att utredningen är av så dålig kvalité att den ska ”kastas i papperskorgen”.

Allt kan inte köpas för pengar

Allt kan inte köpas för pengar

Vi lever i ett egoistiskt samhälle idag. Allt värderas i pengar. När jag växte upp var egoist ett skällsord. Det visar hur samhället har utvecklats. Generellt har vi fått det bättre, men klyftorna har aldrig i modern tid varit så stora.