Home / IVO

IVO

Nyhetssvep

IVO vill slopa avgifter för ändringsansökningar

Vårdföretagarna. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) föreslår i en delrapport att avgifterna för att ändra ett tillstånd för SoL- och LSS-verksamhet bör avskaffas. Detta är något som Vårdföretagarna länge har argumenterat för. Rapporten är en del av myndighetens uppdrag…

Blogginlägg

Tar det aldrig slut?

Är personer med autism och intellektuell funktionsnedsättning trots bra lagar ändå rättslösa? Tycker ansvariga i regering och i kommunerna att det är ok att strunta i lagen? Onsdagens Uppdrag Granskning om Robin är bland det värsta jag sett sedan programmet om Elisabeth, ”Sveriges farligaste kvinna”, på 1990-talet.

Nyheter

Hur bra personlig assistans får du för pengarna?

’- Nu är det hög tid att också säkra att alla brukare får tillräckligt bra personlig assistans för pengarna. Det säger Tomas Agdalen, projektledare för en ISF-granskning.

Nyheter

IVO stoppar låsta dörrar på gruppboende

Inga kamrater får besöka de boende på en gruppbostad på vardagar. Och den gemensamma lokalen är låst efter klockan 22.
Nu kräver IVO omedelbar ändring så att de boende kan leva som andra.

Nyheter

Många klagar på personlig assistans hos IVO

Det är fem gånger vanligare med klagomål på personlig assistans jämfört med övriga LSS-insatser, rapporterar IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Nyheter

Gruppbostäder brister i jämlika levnadsvillkor

En tredjedel av Sveriges gruppbostäder är samlokaliserade med andra verksamheter, som till exempel boende för äldre och verksamhet med inriktning mot demenssjukdom. Det gynnar inte jämlika levnadsvillkor, menar IVO, Inspektionen för vård och omsorg, i en ny rapport.

Nyheter

Socialstyrelsen vill minska psykofarmaka till placerade barn och unga

Barn och ungdomar som är placerade i samhällsvård får många gånger mer psykofarmaka än bland jämnåriga i övriga befolkningen. Nu vill Socialstyrelsen ha riktade inspektioner för att garantera att dessa unga får kvalificerad vård.