Home / Ledare

Ledare

Nyheter

Nu fokuserar vi ännu mer på handfasta tipsartiklar

Visst är det märkligt att utlovade förbättringar så ofta rinner ut i sanden, eller ibland leder till raka motsatsen. Hur blev det exempelvis med moderniseringen av vårdbidrag och handikappersättning som genomfördes för snart ett år sedan?

Nyheter

Ingen av vinnarna har varit perfekta, men de har gjort sitt bästa

Nu öppnar vi på nytt nomineringstiden för tävlingen Bästa LSS-kommun. Fjolårets seger togs hem av Jönköping för kommunens kloka hantering av personlig assistans för personer som fått avslag hos Försäkringskassan.

Nyheter

Oväntade framgångar i valspurten

Till slut vaknade både medier och politiker, och lyssnade på de som har kunskap om levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättningar. Plötsligt var det möjligt att både snabbändra lagen och satsa mer pengar på LSS och personlig assistans.

Nyheter

Vem bryr sig om jämlika levnadsvillkor?

Det låter som ett fattigt utvecklingsland. Men det handlar om Sverige 2018. Skillnaderna i levnadsstandard ökar. Personer med funktionsnedsättningar får varken screening eller vård som andra. Tiotusentals unga med funktionsnedsättning får inget stöd i skolan, och sedan ingen rättvis chans till jobb. De mest utsatta hörs inte i debatten.

Nyheter

Åsa Regnér behöver ta konkreta initiativ för ett bättre stöd

Som förälder till ett barn med funktionsnedsättning måste man tänka på allt. Ofta kan man inte lita på någon annan. Fel beslut kan bli ödesdigra. Samtidigt måste man kämpa med den egna oron för hur det ska gå för barnet. Det här gäller inte minst i mötet med skolan – något som vi uppmärksammar i Tema Skola i detta nummer.

Nyheter

Bara en riktigt stark opinion kan stoppa attackerna

Socialdepartementet slog före sommaren fast att kostnaderna för personlig assistans måste minska. Samtidigt skön­målar man sina ambitioner för LSS, lagen om stöd och service, med vackra ord om jämställdhet och brottsbekämpning.

Nyheter

Vi vill hylla goda exempel

2016 blir ett spännande år. Inte bara för att Föräldrakraft fyller 10 år i september. Framförallt är det första året då vi delar ut priset ”Bästa LSS-kommun”, i samarbete med Anna Barsk Holmbom och en mycket kompetent jury.

Nyheter

Flygande start för nya webben

Det blev en flygande start för vår nya webb HejaOlika i november. Första veckan hade vi mångdubbelt fler besökare än vanligt. Efter allt jobb med att ta fram hejaolika.se så är vi förstås jätteglada över det positiva mottagandet.