”Hjälp, min 12-årige son vill ta mig på brösten”

”Hjälp, min 12-årige son vill ta mig på brösten”

”Jag vet inte hur jag ska hantera att min 12-årige son vill ta mig på brösten, både hemma och ute på offentliga platser.” Anna Hallgren, sexualpedagog och socionom, svarar på läsarfrågor om sexualitet, funktionsnedsättningar och hjälpmedel.

Vanligt att unga funkisar kränks i sin sexualitet

Vanligt att unga funkisar kränks i sin sexualitet

En femtedel av alla unga med funktionsnedsättning har gjort något sexuellt mot sin vilja och det är vanligare att man utsätts för sexuellt våld.
– Ungas kunskaper måste stärkas. Skolan, elevhälsan och ungdomsmottagningarna bär ett viktigt ansvar, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Sexuella övergrepp på statliga specialskolor

Sexuella övergrepp på statliga specialskolor

Sexuella övergrepp kan ha pågått under flera decennier på statlig specialskolor. Det avslöjas idag av tidningen Expressen.
Tidigare elever berättar att en lärare tvingade döva skolflickor att klä av sig nakna. Läraren jobbade kvar fram till juni 2013.

”Sex är tabu om man har  en funktionsnedsättning”

”Sex är tabu om man har en funktionsnedsättning”

– Det verkar som att andra tror att bara för att man har en funktionsnedsättning, kan man inte, och bör man inte ha sex, säger Madeleine Månsson, som efter att ha varit testpilot för sexhjälpmedel vill uppmuntra tjejer och kvinnor med funktionsnedsättning att våga ta för sig.

Mer sexualkunskap i särskolan

Mer sexualkunskap i särskolan

Ungdomar med intellektuella funktionsnedsättningar behöver få mer men också bättre sexualkunskap i skolan. Det menar Lotta Löfgren-Mårten­son, docent i hälsa och samhälle.

Föräldrar och vårdpersonal beställer sex

Lagliga bordeller som satsar särskilt på att erbjuda sexuella tjänster till personer som har funktionsnedsättningar. Ofta är det mammorna som ringer och beställer. Det är verklighet i Tyskland.

Här finns sexhjälpmedel för alla

Här finns sexhjälpmedel för alla

Vad gör man när man vill vara nära någon eller få utlopp för sin sexualitet, men har en funktionsnedsättning som stoppar en? Ska man tvingas vara utan närhet eller ska anhöriga eller assistenter behöva hjälpa till i sexuella situationer? Det tycker inte Equimate, som istället har tagit fram ett unikt koncept med utbildning för kommun, landsting och assistansföretag samt ett välsorterat sortiment av sexhjälpmedel.

Skoj och allvar när elever lär sig om samlevnad

Skoj och allvar när elever lär sig om samlevnad

På Parkskolan i Malmö satsar man mycket på sex- och samlevnadsundervisningen. Gymnasie­särskolan har arbetat extra med ämnet sedan 2002 och ”Livskunskap” har blivit en viktig del av utbildningen för alla elever.