Hoppas på stärkt sjukersättning trots maktskifte

Avgående socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi uppmanar nästa regering att förverkliga förslagen om mer generösa regler för att få sjuk- och aktivitetsersättning.

LÄS ÄVEN: Generösare sjuk- och aktivitetsersättning försenas

Reglerna är för strikta

”Regelverket är för strikt och människor som är långtidssjuka eller har en funktionsnedsättning kommer i kläm”, skriver Shekarabi i ett inlägg på Instagram idag.

S-regeringen uttalade hösten 2021 att regelverket måste ändras, och siktade på ett införande redan under hösten 2022. Det visade sig dock vara alltför optimistiskt. I maj 2022 sa Shekarabi att förslagen skulle dröja eftersom ”det just nu inte finns någon majoritet i riksdagen” för att genomföra dem.

Nu uppmanar Shekarabi nästa regering ”att genomföra förändringar för att säkerställa att den ekonomiska tryggheten för dessa personer stärks”.

Krockar med arbetslinjen

Att moderaterna självmant skulle ta sådana initiativ är dock osannolikt, eftersom partiet anser att generösa ersättningar motverkar ”arbetslinjen”. Vad som händer med sjuk- och aktivitetsersättningen kan komma att avgöras i M:s förhandlingar med övriga partier på högersidan.

”Fortsätt opinionsbildningen”

Ardalan Shekarabi berättar på Instagram om möten med funktionsrättsrörelsens representanter och enskilda som vittnat om brister i socialförsäkringens ersättningar. ”Era opinionsbildande insatser har varit helt avgörande för att driva igenom förstärkningar”, skriver han.

Och nu gäller det att fortsätta den opinionsbildningen anser Shekarabi: ”På så sätt kan, även när en ny regering är på plats, ytterligare steg för att förstärka sjukförsäkringen genomföras.”

Mer om sjuk- och aktivitetsersättning

Guide: Allt om sjuk- och aktivitetsersättning 2022–2023

Så mycket höjs ersättningar och bidrag 1 januari 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.