Vi säger nej till ett nytt kaos inom personlig assistans

DEBATT. Att ändra huvudmannaskapet vore den största förändringen av den personliga assistansen sedan den infördes. Det går inte att sno ihop på några veckor, skriver Bengt Eliasson (L).

Liberalerna har kämpat i 25 år för att den personliga assistansen ska förstatligas. Oftast har vi varit ensamma i frågan, men nu har äntligen Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänstern anslutit sig till vår linje om att ett förstatligande behövs.

Nu är det viktigt att inte fokus flyttas från att på riktigt återupprätta rättigheterna i LSS till att vinna det politiska spelet på assistansanvändarnas bekostnad. De tre partiernas utskottsinitiativet är inte seriöst. Deras förslag riskerar istället att 5 000 assistansanvändare förlorar sin assistans.

Behovsbedömningen måste ändras

Genom Januariavtalet har Liberalerna fått igenom att den personliga assistansen ska förstatligas. Men de personer som idag inte får assistans av sin kommun får knappast en mer generös bedömning av Försäkringskassan av ett förstatligande. För att det ska bli möjligt måste man också ändra regelverket hur behovsbedömningen görs.

Vidare är den tidtabell som M-V-KD föreslår oseriös – och det måste de som riksdagsledamöter rimligen veta om. Att ändra huvudmannaskapet vore den största förändringen av den personliga assistansen sedan den infördes.

Det går inte att sno ihop på några veckor – vilket är vad som krävs om man ska följa regeringsformen samt budgetlagen och ändå genomföra redan till år 2022.

M-V-KD vill skapa kaos

Från Försäkringskassan kommer istället varningssignaler om ett stundande kaos om den personliga assistansen förstatligas rakt av – utan att genomföra den analys som krävs. Det borde inte undgått någon vilket kaos som uppstått när vårdbidraget omvandlades till omvårdnadsbidrag. Eller när bilstödet reformerades.

Det är anmärkningsvärt och ansvarslöst att M-V-KD-alliansen vill skapa liknande kaos inom den personliga assistansen.

Det är alarmerande att drygt 2000 personer färre har personlig assistans idag än 2016. Det är fruktansvärt att det byggs speciella boenden i den takt som nu görs, istället för att ge medborgaren rätten att leva sina liv med personlig assistans.

Det hade varit välgörande om partierna bakom detta förslag orkat ta sig an dessa stora problem. Men icke. De föredrar plakatpolitik framför att göra skillnad i människors vardag.

Liberalerna är garanten för att bryta och vända den utvecklingen. Därför röstar vi nej till ett förslaget som berövar medborgare den assistans de har.

Vi kommer vi aldrig acceptera en politik som betyder att ytterligare 5000 personer förlorar sin assistans, sin frihet och värdighet. Precis samma sak säger funktionsrättsrörelsen.

Bort från minuträknande

Inom ramen för Januariavtalet kommer vi att oförtrutet fortsätta arbetet med att återupprätta LSS och den personliga assistansen.

I det fortsatta arbetet kommer vi driva behovet av en genomgripande översyn av behovsprövningen med det självklara målet att komma bort från minuträknandet och se helheten.

Det är ett mödosamt arbete där Liberalerna steg för steg flyttar fram positionerna. Nu senast var det vi som drev igenom en årlig höjning av schablonersättningen på 3,5 procent årligen. Vi för en politik som innebär verkliga förbättringar – inte bara effektsökeri.

Bengt Eliasson
Funktionsrättspolitisk talesperson för Liberalerna

 

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *