Atjoo prosit! Är mitt barn infektionskänsligt?

Atjoo prosit! Är mitt barn infektionskänsligt?

Aj då, förkylningstider igen! Föräldrakraft har tillsammans med lung- och allergimottagningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus sammanställt en guide med allt du behöver veta om virus, bakterier och infektionskänsliga barn.

Äta bör man – annars…

Äta bör man – annars…

”Hjälp! Jag kan inte ens ge mitt barn mat!” Så tänker många nyblivna föräldrar som får ägna många timmar varje dag åt att få i sitt barn näring. Men hjälp finns att få. Och ju tidigare man söker hjälp desto bättre, menar habiliteringsläkaren Ann-Kristin Ölund.

”Glöm inte munnen!”

”Glöm inte munnen!”

God munhälsa är en viktig pusselbit för hela välmåendet. Om barnet har svårt att utveckla sin munmotorik behöver föräldrar och omgivning vara extra uppmärksamma, säger tandläkare Isabella Dohlwitz, som också är mamma till en tonåring med flerfunktionsnedsättning.

En gympasal fylld med sann glädje

En gympasal fylld med sann glädje

För Susanne Qwist är regelbunden träning grundläggande för att få livet som egen företagare och småbarnsmamma att gå ihop. Här får vi följa med henne på ett gympapass som är anpassat för personer med en funktionsnedsättning.

Ellinor tar för sig och vågar synas

Ellinor tar för sig och vågar synas

Ellinor har alltid siktat högt. Nu har fotomodellandet inom Funki models lyft hennes självförtroende ytterligare. Att vara i farten, på ett hälsosamt sätt, är livsstilen som gör henne lycklig.

Som en övning i koncentration

Som en övning i koncentration

Roligt, spännande och avslappnande. Så beskriver Linda Grundstedt, 18 år, sin första yogalektion. Här får vi följa med henne på ett pass i Vallentuna sporthall och höra mer om hennes upplevelser.

Yoga ett steg längre

Yoga ett steg längre

”Den yogaform som jag använder mig av i yogan för personer med funktionsnedsätting är IMY yoga, som härstammar från Kundaliniyogan. Yogan är ett utpräglat terapeutiskt system som kan användas såväl enskilt som för rehabilitering för grupper. Vid olika former av symtom som sömnstörningar, Parkinson och migrän.”

” Fysisk aktivitet  blev min räddning”

” Fysisk aktivitet blev min räddning”

Är det extra viktigt att hålla sig i form när man har barn med särskilda behov? Hur tar man sig egen tid bland allt annat som bara måste göras kring barnet? Vi pratade med Olga Rönnberg, fembarnsmamman vars andra barn föddes med Downs syndrom, och som trots allt hittade egen tid och kom igång. Nyligen släpptes hennes bok ”Träning för nyblivna mammor”.

Anna-Carins 14 steg till en hälsosam livsstil

Anna-Carins 14 steg till en hälsosam livsstil

Anna-Carin Lagerström är sjukgymnasten som satsar på livsstils­förändringar. Med Livsstilsboken, som kom ut förra året, riktar hon strålkastaren på kost och träning för personer med funktionsnedsättningar.

Mindfulness: Lär dig hantera din stress

Mindfulness: Lär dig hantera din stress

Föräldrakrafts reporter Anna Pella fick möjlighet att få en egen prova på-eftermiddag av kuratorerna Ann-Charlotte Forsberg och Birgitta Edström på habiliteringen i Örebro.