Mikael Damberg: Varför är det bara Sverige som har funkisskatt?

Socialdemokraterna gör ett nytt försök att stoppa funkisskatten, och avsätter 290 miljoner kronor i budgetförslaget för 2025.

LÄS ÄVEN:
Regeringen jackar upp funkisskatten en fjärde gång 2025

Videointervju om Socialdemokraternas budgetförslag

 

[Artikeln fortsätter efter rosa rutan med länkar.]

Fler artiklar om budgetpropositionen för 2025:

  1. HejaOlikas stora guide till Sveriges budget 2025. Vi sammanfattar det viktigaste kring vad regeringen gör, och inte gör, inom funktionsrättsområdet budgetåret 2025. Budgetproppen jämförs med oppositionens budgetmotioner. Här får du också tips på artiklar med fördjupning.
  2. Mikael Damberg (S): Är det rimligt att bara Sverige har funkisskatt? Videointervju med S ekonomisk-politiska talesperson.
  3. Regeringen jackar upp funkisskatten en fjärde gång. Regeringen och Sverigedemokraterna utökar jobbskatteavdraget med 11 miljarder kronor 2025. Än en gång undantas personer med sjuk- och aktivitetsersättning från skattesänkningarna. Bakgrund, tabeller och kommentarer.
  4. Webbinarium om budgetpropositionen – se det i efterhand här! Medverkande är Anna Barsk Holmbom, Anna Thomsson (SKR), Nicklas Mårtensson (Funktionsrätt Sverige), Åsa Strahlemo (DHR), Anders Lago (FUB), Sophie Karlsson (IfA, Intressegruppen för assistansberättigade), Cecilia Blanck (Fremia och Riksföreningen JAG) och Patrik Silverudd (Vårdföretagarna).
  5. Kommentarer till budgeten: Indexering får beröm, men ”tre procent räcker inte” Vad säger experter, politiker och personer med funktionsnedsättning om budgetpropositionen för 2025?
  6. Intervju med finansministern: Vi har LSS och assistans på vår radar. HejaOlika mötte Elisabeth Svantesson vid ett pressmöte på Harpsund den 4 september.
  7. Så ska chansen till jobb förbättras 2025 (16 sept)
  8. Liten lättnad för folkhögskolor med elever med funktionsnedsättning (16 sept)
  9. Bortsorterade? Nödrop om assistans når inte finansministern
  10. 50 000 funkisföräldrar och anhöriga får rätt till kontaktperson från 2026

”Orättvis skatteklyfta”

– Vi vill avskaffa funkisskatten, den orättvisa skatteklyftan mellan de som arbetar och de som inte kan arbeta, sa Mikael Damberg (S) på en presskonferens på onsdagen.

– Funkisskatten uppstod när högerpartierna justerade den S-ledda regeringens budget för 2022. Inför budgetpropositionen 2023 fanns ett färdigt förslag att avskaffa funkisskatten på regeringens bord. Man valde att inte göra det. Istället väljer man att förstärka orättvisan både 2024 och 2025.

– Att den som slitit ut sig på jobbet eller är kroniskt sjuk, och därmed inte kan jobba, ska betala en straffskatt är orättfärdigt, sa Damberg.

Avsätter 290 miljoner

Socialdemokraterna avsätter 290 miljoner kronor i budgetförslaget för 2025 för att ta bort funkisskatten.

– Det innebär att den som har sjuk- eller aktivitetsersättning både får en skattesänkning på 140 kronor per månad, och ytterligare en hundralapp [genom avskaffad funkisskatt], totalt 240 kronor mer per månad. Med SD-regeringens politik får de noll, sa Mikael Damberg.

Socialdemokraternas presskonferens kan ses i efterhand på Youtube.

Videointervju med Mikael Damberg som text

Intervjun gjordes den 4 oktober 2024. Här är samtalet ord för ord.

Ni vill ta bort funkisskatten? [Den högre skatten för personer med sjuk- och aktivitetsersättning]
– Ja, vi tycker det är omoraliskt att regeringen och Sverigedemokraterna genom jobbskatteavdragen har drivit fram en extra skatt för de som som inte kan arbeta. Vi tycker att man ska avskaffa den, så vi avsätter 290 miljoner kronor i vårt budgetförslag för 2025 för det.

Och det skulle sänka skatten med 240 kronor per månad för personer med sjuk- och aktivitetsersättning?
– Ja, i det här första steget. I den här satsningen gör vi också en skattesänkning som riktar sig till alla. Vi säger nej till det nya jobbskatteavdraget, och istället får alla 140 kronor skattesänkning med vårt förslag. Sammantaget blir det 240 kronor per månad lägre skatt för de som har sjuk- och aktivitetsersättning.

Funkisskatten har ju höjts flera gånger. Innebär ert förslag att alla tidigare höjningar tas bort?
– Nej, det här är ett steg. Men vi tar inte hela funkisskatten. Men principiellt är vi väldigt tydliga att vi ska stegvis avskaffa den här. För vi ser att varje gång regeringen inför ett nytt jobbskattavdrag så tvingas vi agera i efterhand.

Men hur mycket är det kvar av funkisskatten [efter ert förslag]?
– Jag tror att det är ungefär 150 miljoner kronor, så det är inte särskilt mycket pengar kvar till nästa steg.

Men ni hade haft möjlighet att föreslå att ta bort hela funkisskatten nu?
– Ja, det är klart att man kan göra allting i varje budget, men vi får en viss uppförsbacke därför att regeringen varje gång de inför ett nytt jobbskatteavdrag vidgar funkisskatten. Det vi gör är att hela tiden föreslå andra konstruktioner så att även de som är har funktionsnedsättning och inte kan jobba får del av våra skattesänkningar.

Men det finns ju ingen möjlighet för er att få igenom det här förslaget, utan funkisskatten kommer att höjas 2025?
– Ja, så är det. Regeringen har ju majoritet med Sverigedemokraterna, och jag tycker det är lite förvånande. När jag lyssnade på Sverigedemokraterna i valrörelsen så sa ju de att de inte tyckte om det här, men uppenbarligen har de förhandlat genom den här budgeten tillsammans.

Alla partier utom Moderaterna har väl tidigare tagit ställning mot funkisskatten, så varför kan inte denna majoritet komma överens [om att ta bort funkisskatten]?
– Jag tror att de är fixerade vid hur jobbskatteavdraget ska vara en drivkraft för arbete, och så struntar de i att människor som faktiskt inte kan arbeta inte får ta del av skattesänkningarna, och då växer funkisskatten varje gång.

– Det var ju samma sak när Socialdemokraterna kritiserade den tidigare pensionärskatten. Det tog många år innan vi lyckades få dem att backa, och faktiskt inte våga genomföra fler pensionärskattehöjningar. Det vågar de inte längre, för att vi har bedrivit opinionsarbete. Jag hoppas och tror att vi ska lyckas med funkisskatten, på samma sätt som vi lyckades med pensionärskatten.

Vilken opinionsbildning krävs då för att funkisskatten en gång för alla försvinner?
– Jag tror att det handlar mindre om pengar, utan handlar mer om moral. Finns det något annat land där man beskattar människor som inte kan jobba hårdare än de som kan jobba? Är det verkligen rimligt? Är det så vi vill bygga Sverige för framtiden? Är det respekt för människor som redan från början har en ganska tuff situation? Så mer kött och blod. Människor som berättar att de tycker att det här är orättvist. Jag tror att det kommer att förändra den här debatten. Vi lyckades med pensionärskatten. Nu måste vi lyckas tillsammans om funkisskatten också.

Det finns ju en liknande orättvis och det är ju det här med bostadstillägget som minskar så snart man har mer än 100 000 på kontot. Det har varit en regel som har gällt i minst tio år. Det har inte skrivits upp. Så det har blivit svårare och svårare att spara för den här gruppen. Det drabbar ju särskilt föräldrar som har barn med funktionsnedsättning och som känner att de måste försöka trygga deras framtid. De får alltså inte ge några pengar till sina barn för då beslagtas det av stat och kommun. När kommer ni att ändra på detta så att det går att ha ett buffertsparande?
– Det är lite svårare, eftersom de här bostadstilläggen är samhällets nästan yttersta skyddsnät, när man riktar sig till de grupper som inte har någonting annat. Då finns det också ofta begränsningar i hur stora tillgångar man får ha.

– Men det är en bra fråga som lyfts. När måste de här nivåerna justeras? Nu har vi haft en lång period av hög inflation, där saker och ting har ändrats på ett sätt som det inte brukar göra. Då får de här nivåerna kanske ett helt annat värde. Så det är en bra fråga att diskutera. Men vi har inte ett sådant förslag i vår budget idag.

LÄS ÄVEN:
”Personer med funktionsnedsättning måste få rätt att spara till en buffert”

S föreslår ingen höjning av bostadstillägget för personer med sjuk- och aktivitetsersättning?
– Inte i vårt förslag. Vi höjer bostadsbidraget för de fattigaste barnfamiljerna den här gången. Regeringen går ner och aktivt skär ner på det i den här budgeten. Vilket är väldigt märkligt. Så det är en aktiv besparing som regeringen gör som vi går emot.

Socialstyrelsen rapporterar att LSS och även stöd enligt socialtjänstlagen rasar när det gäller funktionshinderomsorgen. Föreslår S några bidrag till kommunerna för att stärka LSS och funktionshinderomsorg?
– Regeringen lägger 0 kronor till kommuner och regioner i generella stadsbidrag, det som är bottenplattan för välfärdens finansiering. Vi väljer i den här budgeten att öka det med 6 miljarder kronor. Sen gör vi riktade satsningar på sjukvård, tandvård, på skola och så. Kommuner och regioner får 6 miljarder i generella stadsbidrag med vår budget.

Kan detta användas för att stärka LSS?
– Det kan användas för vad kommunerna vill göra. Det är det pengar som de är fria att använda till det som de tycker är viktigast.

Några arbetsmarknadssatsningar i er budget för personer med funktionsnedsättning?
– I den här budgeten är vi ganska övergripande. Vi kommer att återkomma med mer detaljerade regler om vad vi vill göra. Vi satsar 3 miljarder kronor mer på aktiva arbetsmarknadsåtgärder än regeringen. Vi drar ner en del på de här nystartsjobben som vi ser en del stora problem med. Vi gör om en del i systemet för att titta på åtgärder som ger effekt.

– Nu har vi en ny arbetsmarknadspolitisk talesperson, Ardalan Shekarabi. Jag tror att han är jättenyfiken på att höra era synpunkter på vad som kan bli bättre kopplat till arbetsmarknadspolitik och funktionsnedsättning.

Någonting annat du vill nämna när det gäller funktionshinderfrågor som är bättre med er budget än regeringens?
– Jag tror man måste vara ärlig och säga att det handlar inte bara om enskilda grupper. Det handlar om vilket samhälle vi ska leva i. Just nu har vi en budget från regeringen för Sverigedemokraterna som öser pengar över de som redan har mest i samhället. Vi visar att det går att satsa på vanligt folk och dessutom finansiera upp välfärden. Det får stor betydelse för grupper som också är beroende av att välfärden fungerar. Men jag tycker det är märkligt att man kan lägga en sån budget från regeringen som man gör just nu. För det driver på orättvisorna i ett läge där folk går på knäna.

Men den kommer att gå igenom?
– Den kommer att gå igenom för att Sverigedemokraterna stödjer varenda kommatecken i den här budgeten.