Vill stoppa hot och våld på LSS-boenden och HVB-hem

– Det är inte rimligt att det bedrivs prostitution och droghandel på LSS-boenden och HVB-hem, och att medarbetarna enligt lag inte har rätt att beslagta en telefon. Det är heller inte rimligt att en anställd inte får ta en kniv som göms i rummet. Det här måste vi från politikens håll se över.

LÄS ÄVEN: Ökad tillsyn på LSS-boenden – unga kvinnor extremt utsatta

Ministern mötte SKR och fackförbund

Det säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall efter ett möte med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och fackförbunden Kommunal, Akademikerförbundet SSR och Vision.

Mötet ägde rum den 9 december 2022 och handlade om arbetsmiljön på LSS-boenden och HVB-hem. Mötet hade kallats samman med anledning av mordet på en ung anställd på ett LSS-boende i Enköping i november 2022.

LÄS ÄVEN: Många är rädda och otrygga på SoL- och LSS-boende

Brist på personal

Enligt socialdepartementet framförde fackförbunden att det är hög omsättning på chefer och brist på personal med relevant utbildning. Facken ska också ha uttryckt att hot och våld är vardag för många. De kritiserade också att medarbetare enligt lag inte har rätt att till exempel beslagta en kniv av de boende.

Camilla Waltersson Grönvall säger i ett pressmeddelande att politikerna har ansvaret att skapa förutsättningar för att säkra tillgången på personal, och att skapa goda förutsättningar för anställda att utföra sina jobb.

”Kompetens en ödesfråga”

– Att säkra kompetensförsörjningen är en ödesfråga för Sverige, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Hon nämner dock endast en konkret åtgärd, nämligen ”regeringens arbete med att ställa krav på heltidsaktivitet i försörjningsstödet. Det gör att fler personer kommer i ett program som leder till jobb”.

MERA FAKTA: Vad är LSS-boende?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *