Shekarabi kräver koll på köerna till omvårdnadsbidrag

Regeringen är inte nöjd med handläggningen av omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning. Nu ökar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi pressen på Försäkringskassan.

Regleringsbrevet ändras

Regeringen ändrar i regleringsbrevet till Försäkringskassan, och inför ett nytt rapporteringskrav för att kunna följa utvecklingen.

– Ett viktigt nästa steg för att korta ner handläggningstiderna som varit oacceptabelt långa så att föräldrar till barn med funktionsnedsättning inte ska riskera stå utan ersättning, säger Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: 2021 års guide om omvårdnadsbidrag för barn med funktionsnedsättning

”Modernisering” av vårdbidrag ledde till kaos

När gamla vårdbidraget och handikappersättningen byttes ut mot omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning utlovade regeringen ett modernare och bättre stöd.

Försäkringskassan var dock redan då bekymrad över hur man skulle klara handläggningen på ett smidigt sätt.

Resultatet blev kaos. Regeringen pumpar in 100-tals miljoner i ökade resurser till Försäkringskassan för att korta ned köerna. Försäkringskassan presenterade nyligen en krisplan för att rädda omvårdnadsbidraget och merkostnadsersättningen.

Osäkert om nya miljoner hjälper

Det återstår att se om resursökningen hjälper.

Regeringen är uppenbarligen inte helt säker på det, eftersom man nu kräver att Försäkringskassan regelbundet ska redovisa vissa indikatorer som till exempel produktivitet och handläggningstider direkt till regeringen.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *