”4500 assistansanvändare kan tvingas byta anordnare”

4 500 assistansanvändare kan behöva se sig om efter ny utförare, uppger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg i en debattartikel i DN. Det motsvarar en tredjedel av dagens 13 600 personer som har statlig personlig assistans.

LÄS ÄVEN: IVO har återkallat 73 tillstånd för personlig assistans 

Försäkringskassans generaldirektör: Allt fler anordnare stängs av

Nils Öberg konstaterar att allt fler anordnare stängs av från assistansmarknaden genom att Försäkringskassan stoppar utbetalningar och IVO, Inspektionen för vård och omsorg, drar in tillstånd. Han uppger i artikeln att det finns cirka 900 assistansanordnare (branschen anser att antalet är betydligt lägre, att det stadigt minskar och att antalet idag snarare är cirka 700).

”Ett stort antal assistansbolag har redan fått se sina betalningar stoppade och sina tillstånd indragna. Sammantaget handlar det om drygt 60 bolag. Enbart dessa bolag utförde assistans åt cirka 13 procent av alla assistansberättigade. Totalt uppgår återkraven till 1 miljard kronor, riktade direkt mot assistansbolag och brukare”, skriver Nils Öberg.

MISSA INTE:
Försäkringskassans återkrav och dess konsekvenser – konferens

”Många fler utbetalningar och tillstånd kommer att stoppas”

”Vår bedömning är att missförhållandena på assistansmarknaden är så stora att många fler utbetalningar kommer att stoppas och tillstånd återkallas de närmaste åren. Beloppen som återkrävs och ska drivas in växer fort och sker ingen förändring räknar Försäkringskassan med att upp till en tredjedel av alla assistansberättigade kommer att ha påverkats negativt framöver.”

Kritiken mot brister i Försäkringskassans kontrollutredningar avfärdar Nils Öberg med att några ”tyvärr lägger ut rökridåer”.

Varför beviljar Försäkringskassan, för att sedan ställa återkrav?

Nils Öberg fick snabbt svar på tal av både assistansbolag, kooperativ och av användarorganisationen IfA. Av de anordnare som har fått indraget tillstånd har bara ett fåtal fällts för brottsliga handlingar, påpekar dessa i en replik på DN.se.

”I stället anges återkrav av assistansersättning som skäl i många fall. För varje återkrav krävs först att Försäkringskassan har beviljat assistans till någon som inte har rätt till det, och sedan att Försäkringskassan lyckas bevisa att samma person inte har rätt till det. Varför lyckades Försäkringskassan inte bevisa det vid ansökningsförfarandet, undrar vi? Och hur kan det bli vårt fel? Vi är inga behovsbedömare. Vi är anordnare av assistans”, skriver assistansanordnarna.

LÄS ÄVEN:
Försäkringskassan: Detta måste alla assistansanordnare kontrollera

Branschen vill träffa Nils Öberg

”Spelreglerna måste vara tydliga. Just nu är de inte det. De ändras allteftersom. Regler omtolkas och tillämpas på sätt som ingen av oss hade kunnat föreställa sig för tio år sedan. Vi sätter oss gärna ner med dig, Nils Öberg, och diskuterar assistansens betydelse och hur vi kan bevara reformen”, skriver anordnarna och IfA.

LÄS ÄVEN:
Vilken assistansanordnare är bäst för mig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *