Ny proposition – stor intervju om stärkt rätt till personlig assistans

VIDEOINTERVJU. Under torsdagen (5 maj) publicerar regeringen en proposition om stärkt rätt till personlig assistans vid egenvård. Där föreslås ett nytt grundläggande behov vid olika medicinska tillstånd, som kräver ständig beredskap av en assistent.

Se videon med Lena Hallengren och Elisabeth Wallenius

(Vi kommer att uppdatera denna artikel med redigerad och textad version av videointervjun.)

Det nya grundläggande behovet väntas bli assistansgrundande i sin helhet och inte ha något föräldraavdrag. Förändringen väntas innebära att ytterligare 200 personer får rätt till assistans. (Läs även: Stärkt egenvård och nytt grundläggande behov välkomnas.)

Så ska rätten till assistans stärkas 2023

Regeringen har redan tidigare presenterat en annan proposition om stärkt rätt till personlig assistans med följande viktiga nyheter:

  • Ett nytt schablonavdrag för föräldraansvar.
  • Nytt grundläggande behov: Förebyggande stöd som en person på grund av en psykisk funktionsnedsättning behöver för att förebygga att hen fysiskt skadar sig själv, någon annan eller egendom.
  • Kvalificerade aktiverings- och motiveringsinsatser, som en person på grund av en psykisk funktionsnedsättning behöver, ska också räknas in i de grundläggande behoven.

LÄS ÄVEN: Att ansöka om personlig assistans 2022

Speglar het debatt om minuträkning

HejaOlika har intervjuat socialminister Lena Hallengren och Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius om den nya egenvårdsproposition.

Intervjun handlar även om:

LÄS MER:
Jättelyft för personlig assistans 2023
Så blir assistans för barn med nya föräldraavdraget 2023

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *