M, KD och SD stödjer nu tryggare ekonomi för personer med sjuk- och aktivitetsersättning

I skuggbudgeten från M, KD och SD ställer sig dessa partier bakom regeringens förslag om slopad funkisskatt, höjda garantinivåer och höjt tak för bostadstillägg för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning.
Det uppger representanter för både KD och M till HejaOlika idag.
För Moderaterna innebär detta en helomvändning.
LÄS ÄVEN:
Så mycket höjs sjuk- och aktivitetsersättningen 2022
Förbättringar på 20 000 kronor per år
Så här skriver Thomas Nordvall, politiskt sakkunnig hos KD, i ett mejl på fredagsförmiddagen (18 nov):
”I budgetförslaget från KD, M och SD görs samma ekonomiska förbättringar riktade till personer med sjuk- och aktivitetsersättning som regeringen gör. Det innebär att vi höjer garantinivån, höjer bostadstillägget och sänker skatten (det som refereras till som 10 000 kr per år, ’förstärkt skattereduktion för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning’). Den skattesänkningen riktas endast till personer med sjuk- och aktivitetsersättning. I och med det så tar vi bort ’funkis-skatten’. Totalt innebär det över 20 000 kr per år i ekonomiska förstärkningar.”
I ett annat mejl bekräftar Hanna Strömberg, pressekreterare för M, att både skattereduktionen och höjda garantinivåer ingår i den gemensamma skuggbudgeten.
Avgörs inom kort
Inom kort ska riksdagen rösta om statsbudgeten för 2022. Utgången blir avgörande för den ekonomiska tryggheten för cirka 260 000 svenskar som idag är beroende av sjukersättning och aktivitetsersättning.
Oron över utgången har varit stor, inte minst sedan M i den egna budgetmotionen gjort stora neddragningar jämfört med regeringens budgetförslag.
LÄS MER: Tusentals fler kan få sjuk- och aktivitetsersättning redan 2022
Hopp om ljusare framtid
Regering och riksdag har i många år blundat för att personer med funktionsnedsättningar halkat efter i den ekonomiska utvecklingen, men nu finns hopp om en ljusare framtid, tack vare de aktuella budgetförslagen.
Funktionsrätt Sverige har vädjat till partierna
I oktober vädjade Funktionsrätt Sverige till partierna i ett öppet brev: Vi litar på att ni kommer överens om budgetens viktigaste fråga.
”Över 260 000 personer lever på sjuk- eller aktivitetsersättning. Många av dessa får knappt 10 000 kr i månaden och det innan skatten är betald. Det går som ni förstår inte att leva på”, skriver Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige i det öppna brevet.
”Devisen ’det ska löna sig att arbeta’ kan aldrig omfatta de som på grund av funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom inte kan arbeta och därför tvingas att leva i fattigdom. Det är inte ett val.”
”Vi ser fram emot att riksdagen nu kommer överens både om att höja garantinivån i ersättningarna och om att ta bort skatteklyftan mellan de som få sjuk- eller aktivitetsersättning och löntagare/pensionärer. Det kommer att göra en stor och efterlängtad skillnad för de som berörs”, skriver Elisabeth Wallenius.
Skuggbudgeten ännu inte offentliggjord
M-KD-SD-budgeten presenterades tidigare i veckan, men utan att ge klara svar på frågorna om hur de som har sjuk- eller aktivitetsersättning påverkas ekonomiskt. Hela skuggbudgeten har fortfarande inte offentliggjorts.
Uppgifterna i denna artikel bygger därför på mejlsvar HejaOlika fått från M och KD.
M ville gå emot regeringens jättesatsning
Regeringen har tidigare i höst, i budgetpropositionen för 2022, utlovat jättesatsningar på bättre ekonomi för alla som har sjuk- eller aktivitetsersättning. Moderaternas egen budgetmotion skulle dock innebära att de flesta förbättringarna stryks bort. (Läs Moderaterna vill spara miljarder på sjuk- och aktivitetsersättning 2022)
Ett av regeringens löften har varit att slopa funkisskatten, den extra höga skatt som personer med sjuk- och aktivitetsersättning idag betalar, från januari 2022. I dag betalar en person med sjuk- eller aktivitetsersättning i genomsnitt ca 10 000 kronor mer per år i inkomstskatt jämfört med en person med samma inkomstnivå som jobbar.
Dagens besked från M och KD innebär att de viktigaste förbättringarna i regeringens förslag kommer att kunna röstas igenom i riksdagen.
Videofilmer om fattigdomsklyftan
HejaOlika publicerade under sommaren några intervjuer för att beskriva hur den växande fattigdomsklyftan drabbat personer med funktionsnedsättningar och deras familjer. Filmerna kan ses här:
”Jag vill inte se min son i trasiga kläder”
”Hur blir det när vi föräldrar inte orkar jobba längre?”
”Hur kan samhället stänga alla dörrar för min sjuka dotter?”